Lukas Raeber
back
Steffisburg
Schönau Educational, Cultural, and Sports Complex
Description

The new building for the Schönau Educational, Cultural, and Sports Complex is an extension of the school grounds, oriented toward the existing school buildings as well as the nearby Schönaubrücke. The new volume, a freestanding square with an overhanging roof, opens out in all directions, projecting daily activities outward and providing the community with a distinctive new site. Its transparency and high visibility are also in keeping with its prominent position at the head of the bridge.

With its square form, the new building unfolds well-proportioned exterior spaces on all sides. It is divided into two main spaces: a multiuse gymnasium to the east and a cultural event space to the west, with a “rue intérieure” in the middle connecting the two. The building’s entrances are located at the two ends, providing access to the school’s campus along its internal north-south axis. The new building comprises several different volumes, all fulfilling specific purposes and gathered beneath a protective roof.

The new gymnasium’s external appearance reflects its horizontal layout. The wraparound glass facade presents striking views from inside and out, while the projecting wood-panel framework marks the building as a public space and lends a new presence to the sports complex. Ample covered outdoor space provides room for competitions, food service, and social/cultural offerings. Simultaneous events share a spatial connection, benefiting not just the building but the entire surrounding area.

The horizontal lines of the facade contrast, on the building’s north and south faces, with two rounded vertical concrete forms which mark the entrances. Each one also contains a staircase, providing efficient access to the rest of the building.

Projektdaten

Team:

  • Architecture: Lukas Raeber + Caesar Zumthor Architekten: Flavio Thommen, Kaspar Kappeler, Caesar Zumthor, Lukas Raeber
  • Landscape Architecture: Andreas Geser
  • Construction Site Management: Caretta + Weidmann
  • Structureal Engineer: wh-p Ingenieure
  • Specialist HVACR: Drees + Sommer
  • Fire Protection + Traffic Planning: Rapp Infra

Key Figures:

  • Year: Studienauftrag mit Präqualifikation 2020
  • Site: Steffisburg, Bern
  • Client: Village of Steffisburg, Hochbauamt
  • Use: Educational, Cultural, and Sports Complex
  • Floor Area: 3`875 m2 Sports Comlex + 3`050m2 Parking
raeber_zumthor_haupteingang_0
Die Kultur- und Sporträume werden unter einem gemeinsamen Dach vereint
raeber_zumthor_eingangsbereich_0
Die Innere Erschliessungsachse verbindet die Dreifachturnalle und die Kulturräume
raeber_zumthor_halle_0
Die Transparenz des Gebäudes verwischt die Grenzen zwischen Innen und Aussen
2. Preis für das Schulzentrum Unterlang in Ruggell, Liechtenstein
lukasraeber_ruggell_2_rang_hof_1_0
2. Preis für das Schulhaus Walenbach in Wetzikon ZH
lukasraeber_news_2_prize
1.Preis für die Schulanlage Kappeli SG
lukasraeber_estradareichen_Schule_0
3. Preis für das Jugend- und Veranstaltungshaus Allmend
lukasraeber_uitikon_veranstaltung_aussen_1
2. Preis für das Schulhaus Mühleberg in Vaduz, Liechtenstein
lukasraeber_vaduz_2_preis
Studienauftrag Mehrzweck- und Sporthalle Steffisburg
raeber_zumthor_news_1
Veranstaltungsgebäude Kuppel
kuppel_entrance_lukasraeber
2. Preis für unseren Beitrag bei der Heilpädagogischen Schule in Rümelbach ZH!
estradareichen_raeber_hps_ruemelbach_schulhof_news
Projekt Josef - Baueingabe
lukas_raeber_josef_gallery_exhibition
1. Preis beim Schulcampus Bogenacker-Tannenbühl in Dürnten ZH
lukasraeber_schule_duernten_aussen_news_1_preis_0
Haus in Riehen - Frontale Ansicht
lukasraeber_riehen_0
Installation in Aserbaidschan "The­ater of Com­bus­tion" fertigestellt
lukasraeber_michaelhirschbichler_combustion
Haus in Riehen - Struktur im Gleichgewicht
lukasraeber_eik_frenzel_riehen_square
Jan Paul Evers bespielt die Brandwand des Projektes Drahtzug
lukasraeber_brandwand_jan_paul_evers_LR_1
Ausflug in die Moderne
lukasraeber_norway_2
Büroreise Norwegen
lukasraeber_norway
Büroreise Stuttgart
lukasraeber_stuttgart_2
Haus in Riehen
lukasraeber_riehen_1
3.Preis für das Schulhaus Limmattal!
lukasraeber_limmattal_aussen_news
Projekt Brombacherstrasse
lukasraeber_brombacher
Projekt Drahtzugstrasse fertiggestellt
07_lukasraeber_drahtzug
3.Preis für das Schulhaus Limmattal!
Foto%2008.04.17%2C%2014%2004%2034
Steffisburg
Steffisburg
raeber_zumthor_haupteingang_0
Die Kultur- und Sporträume werden unter einem gemeinsamen Dach vereint
raeber_zumthor_eingangsbereich_0
Die Innere Erschliessungsachse verbindet die Dreifachturnalle und die Kulturräume
raeber_zumthor_halle_0
Die Transparenz des Gebäudes verwischt die Grenzen zwischen Innen und Aussen
Limmattal
lukasraeber_limmattal
Zwei neue Gebäude fassen den südlichen Pausenplatz und komplettieren den Schulcampus
School Bota
lukasraeber_schule_duernten_aussen
Der Neubau bildet das Bindeglied des zusammenhängenden Schulcampus
Silvretta
unia_lukasraeber_aussen
The loggia provides spatial and social connection
Ruggell
lukasraeber_ruggell_2_rang_hof_1
Die Pausenhöfe jeder Schule sind gefasste Aussenräume und sind mit der umliegenden Kulturlandschaft verwoben
Kuppel
kuppel_openeable_lukasreaber
Der öffenbare Konzertsaal der Neuen Kuppel ist polyvalent Nutzbar