Lukas Raeber
back
Traffic Garden
A permeable pavilion - a pivot point in the park
Description

The starting point for this project was an exposed-concrete building designed by the architect Erwin Glaser, which has served as a school and day-care center since its opening in 1970. The two-story pavilion is situated in a “traffic garden,” a large green space with a miniature street network where children can learn and practice the rules of the road. The structure is built into a slope at the southern end of the complex and serves as a pivot point between the quiet of the park and the urban space around it.

While the building had undergone various adaptations and alterations in the past, its underlying architectural quality was excellent. Our job was to do a complete overhaul that would restore that excellence and add value through targeted structural modifications.

At the heart of the design is a spacious oak-paneled volume that occupies the center of the ground floor and houses infrastructural elements such as an information board, restrooms, and a small kitchen. The building’s main public-facing functions are fluidly arranged around this core. From the lobby, visitors cross to a balcony with an external staircase to reach the traffic garden below. The permeability of the structure is further enhanced by a new entrance area on the lower level, which combines what were formerly two structurally separate halves into a functional unit, thereby simplifying many day-to-day activities.

The material palette is reduced to a minimum of basic elements that recall the building’s original look. The public-facing spaces share a continuous acoustic wood-slat ceiling in oak, while round pendant lamps create a unified horizon. The floors are made of a durable, polished cement material, echoing the pavement outside. The floor-to-ceiling doors, the wood-and-metal-framed windows, and the wet areas bring color into the building. After extensive renovation, the raw look of the original exposed-concrete facade has been restored; together with the aluminum of the window frames, it forms a robust envelope around the structure.

Project Data

Key Figures

  • Type of use: Training building JSD Basel
  • Site: Wasgenring 158, 4055 Basel
  • Floor area: 385m2
  • Year: Competition 1. Prize, Completion 2022

Parties involved

  • Client: Immobilien Basel Stadt
  • Client representation building: Immobilien Basel-Stadt, Patrizia Guarnaccia, BVD BS
  • Client representation tenant: Justiz- und Sicherheizdepartement, Martin Hachen, JSD BS
  • Architecture: Lukas Raeber Architects: Moritz Schudel (Projektleitung), Julien Blanc, Lukas Raeber
  • Graphics: Büro Spreng, Basel
  • Structureal engineer: wh-p Ingenieure, Basel
  • Building physics: Kuster + Partner, Basel
  • HVAC: Beat Joss & Partner, Basel
  • Sanitary engineer: Schmutz + Partner, Basel
  • Electric engineer: Immoing, Sissach
  • Photography: Weisswert, Géraldine Recker
9_1_Verkehrsgarten_Nordfassade_Licht_Lukas_Raeber_Architekten_%C2%A9Weisswert
Der zweigeschossige Pavillonbau bespielt den «Verkehrsgarten», eine grosszügige Grünanlage mit Miniatur-Strassennetz, in dem Kinder das Verhalten im Strassenverkehr erfahren und erlernen können.
7_Verkehrsgarten_Nordfassade_Licht_Lukas_Raeber_Architekten_%C2%A9Weisswert_3
Das Gebäude ist in eine Geländekante im südlichen Teil der Anlage eingebettet und fungiert als Scharnier zwischen Stadtraum und der ruhigen Parkanlage.
11_Verkehrsgarten_Ostfassade_Lukas_Raeber_Architekten_%C2%A9Weisswert_8
Das Gebäude verfügt in seiner Grundsubstanz über hohe architektonische Qualität. Nach verschiedenen Nutzungsanpassungen und baulichen Massnahmen der Vergangenheit galt es, in einer umfassenden Erneuerung diese Qualitäten wiederherzustellen und durch gezielte strukturelle Eingriffe einen Mehrwert zu schaffen.
14_Verkehrsgarten_Garderobe_Lukas_Raeber_Architekten_%C2%A9Weisswert_0
Den Kern des Entwurfs bildet ein raumhaltiges Eichenmöbel im Erdgeschoss, das infrastrukturelle Elemente wie Teeküche, Info-Board und WC-Anlagen umfasst und die Mitte des Grundrisses einnimmt.
17_Verkehrsgarten_Enfilade_Bureau_Lukas_Raeber_Architekten_%C2%A9Geraldine_Recker_5
Fliessend um das mittige Möbel aus Eiche sind die zentralen, repräsentativen Nutzungen des Gebäudes gruppiert.
24_Verkehrsgarten_Toiletten_innen_Lukas_Raeber_Architekten_%C2%A9Geraldine_Recker_1
18_Verkehrsgarten_Theorieraum_Lukas_Raeber_Architekten_%C2%A9Weisswert
Die Materialisierung ist auf wenige Grundelemente reduziert und orientiert sich am Charakter des Ursprungsbaus.
220928_verkehrsgarten_GR_1_Page_08_ms3
1_Verkehrsgarten_Nordfassade_Lukas_Raeber_Architekten_%C2%A9Weisswert_ms_1
Die Betonfassade erscheint nach einer umfangreichen Sanierung wieder in ihrem ursprünglichen, rohen Sicht-Charakter und bildet zusammen mit den Holz-Metall-Fenstern in Aluminium das robuste Kleid des Hauses.
lukasraeber_verkehrsgarten_axo