Lukas Raeber
back
Kuppel
a composition of simple forms
Description

The Neue Kuppel concert building in Basel is composed of a combination of simple volumes that reveal the different building uses to the exterior. The building develops around a new, circular and externally visible concert hall. The secondary, service usages are arranged around the hall as an L-shaped building over three storeys. This enables efficient operational processes. On the upper storey the rehearsal rooms are laid out radially around a central courtyard.

The new Kuppel concert building relates to the history and traces of the place in Nachtigallenwäldeli. The design approach takes as its starting point the city, as a mature, heterogeneous structure with marks that identify it. Found elements are picked up, adapted and developed further. From the exterior, the concert building’s appearance is galvanised steel and marble. The duality of the materials, metal and stone, defines two building volumes, each with specific uses. The round, metallic volume hosts all the musical uses, such as the concert hall and rehearsal rooms. The stone building parts, with their appealing tactile nature, contain all the service functions. Both building structures thus depend upon and relate to each other. The third element of the composition is the display board positioned as an extension to the roof. The interdependent individual building fragments create one unit: a new whole. The variety of musical forms and events is reflected in the architectural design and the formal approach to the Neue Kuppel.

Project Data

Team:

  • Consultants: WSDG, HeiVi AG, Emmer Pfenninger Partner AG, Schnetzer Puskas Ingenieure, Rapp Infra Brandschutz
  • Model-building: with Cyril Kaderli

Key Figures:

  • Site: Basel
  • Client: Stiftung Kuppel, Basel
  • Type of use: Concert Hall
  • Project year: Invited Competition 2019
  • Floor area: 1`245 m2
  • Building volume: 4`905 m3
kuppel_openeable_lukasreaber
Der öffenbare Konzertsaal der Neuen Kuppel ist polyvalent Nutzbar
kuppel_entrance_lukasraeber
Der Eingang schliesst an das Boulevard der Gastronutzungen an
kuppel_concerthall_lukasraeber
Der runde Konzertsaal schafft Nähe zwischen KünstlerInnen und Publikum
2. Preis für das Schulhaus Walenbach in Wetzikon ZH
lukasraeber_news_2_prize
1.Preis für die Schulanlage Kappeli SG
lukasraeber_estradareichen_Schule_0
3. Preis für das Jugend- und Veranstaltungshaus Allmend
lukasraeber_uitikon_veranstaltung_aussen_1
2. Preis für das Schulhaus Mühleberg in Vaduz, Liechtenstein
lukasraeber_vaduz_2_preis
Studienauftrag Mehrzweck- und Sporthalle Steffisburg
raeber_zumthor_news_1
Veranstaltungsgebäude Kuppel
kuppel_entrance_lukasraeber
2. Preis für unseren Beitrag bei der Heilpädagogischen Schule in Rümelbach ZH!
estradareichen_raeber_hps_ruemelbach_schulhof_news
Projekt Josef - Baueingabe
lukas_raeber_josef_gallery_exhibition
1. Preis beim Schulcampus Bogenacker-Tannenbühl in Dürnten ZH
lukasraeber_schule_duernten_aussen_news_1_preis_0
Haus in Riehen - Frontale Ansicht
lukasraeber_riehen_0
Installation in Aserbaidschan "The­ater of Com­bus­tion" fertigestellt
lukasraeber_michaelhirschbichler_combustion
Haus in Riehen - Struktur im Gleichgewicht
lukasraeber_eik_frenzel_riehen_square
Jan Paul Evers bespielt die Brandwand des Projektes Drahtzug
lukasraeber_brandwand_jan_paul_evers_LR_1
Ausflug in die Moderne
lukasraeber_norway_2
Büroreise Norwegen
lukasraeber_norway
Büroreise Stuttgart
lukasraeber_stuttgart_2
Haus in Riehen
lukasraeber_riehen_1
3.Preis für das Schulhaus Limmattal!
lukasraeber_limmattal_aussen_news
Projekt Brombacherstrasse
lukasraeber_brombacher
Projekt Drahtzugstrasse fertiggestellt
07_lukasraeber_drahtzug
3.Preis für das Schulhaus Limmattal!
Foto%2008.04.17%2C%2014%2004%2034
Kuppel
Kuppel
kuppel_openeable_lukasreaber
Der öffenbare Konzertsaal der Neuen Kuppel ist polyvalent Nutzbar
kuppel_entrance_lukasraeber
Der Eingang schliesst an das Boulevard der Gastronutzungen an
kuppel_concerthall_lukasraeber
Der runde Konzertsaal schafft Nähe zwischen KünstlerInnen und Publikum
Ruemelbach
estradareichen_raeber_hps_ruemelbach_schulhof
Der neue Schulplatz ist zentraler Ort des Austausches
Lokale Bastion
lukasraeber_master_thesis_socialhousing
Durch gezielte Interventionen an fünf verschiedenen Standpunkten wird versucht, die lokale Identität und Funktonsfähigkeit des Quartiers zu verstärken
Silvretta
unia_lukasraeber_aussen
The loggia provides spatial and social connection
Josef
lukas_raeber_josef_stairwell
Als verbindendes Element zwischen Bestand und unterirdischem Neubau wird im Innern ein Erschliessungsvolumen eingefügt.
Froburg
lukasraeber_frob_hanging_furniture
Neue Wohnung - alter Dachstock
lukasraeber_frob_dining