Lukas Raeber
back
House in Riehen
Structural contradictions
Description

Glass, concrete, wood, and metal serve as the basis for drawing rich associations between space, structure, material, and location. What emerges is a house distinguished by contrasting interplays between heavy and light, load and support.

Context, body and surface
The horizontal building structure is thoughtfully embedded into the contours of the hillside; the transition from the interior to the exterior is seamless and fluid. The narrow retaining walls bordering the residence and the enveloping yard give shape to a courtyard setting and preserve the palpable feel of the sloping terrain. A set of steps delineates the spatial flow of the interiors from entryway to the living, dining, and kitchen areas, picking up on the character of the descending outdoor terrain. The floor, fireplace, and two exterior load-bearing shear walls are made of concrete. A homogeneous structure, seemingly cast in one piece, encases the living room and serves as the foundation to the overlying wood construction.
A solid wood construction consisting of four exterior sheer walls and two transverse walls forms the structure of the overlying story, where the bedrooms are located. The wood construction is left exposed to the interior, while glass and metal surfaces form a weather barrier on the exterior.

Structured equilibrium
The wood structure rests on two vertical concrete shear walls, cantilevering to the front and back. It is stabilized by way of cross-bracing steel tension bars on the east- and west-facing windows that hold the two wooden shear walls together. The ceiling on the ground floor is hung front to back by way of tension rods attached to the two transverse steel roof beams.

Two construction methods depending on one another
The concrete construction on the ground level and the wood construction on the upper level interlock at two key junctions: the transverse concrete wall balanced over the fireplace forms the rear wall of the upstairs master bedroom and concrete bathtub; on the opposite side by the staircase, the wood construction runs through to the ground level. Two differing construction methods join in mutual dependency. What emerges is a static balancing act that unleashes an energetic, expansive sense of space and engenders an architectural language rich in associations.

Project Data

Architecture

  • Lukas Raeber, Patrick Reuter

Consultants

  • WMM Ingenieure: Gilbert Santini + Andreas Bayer
  • Hürzeler Holzbau: Roland Hürzeler
  • Huber Straub AG: Beni Wasmer + Robert Schnetzer
  • Beat Joss
  • Schneider Gartenbau
  • Fotos: Eik Frenzel

Key Figures

  • Site: Riehen, Basel
  • Type of use: Residence
  • Year: 2014-2016
  • Floor area: 345 m2
  • Volume: 1`150 m3
Awards + Publications
  • Arc Award – Swiss Architecture Award: Der Erste Bau: Gold/1st Prize
  • Best Architects 17: Gold Award
  • Das Beste Einfamilienhaus 2018: Nomination
  • Auszeichnung Häuser des Jahres 2017: Anerkennung
  • The Architectural Review Emerging Architecture Award: Finalist
  • Swiss Architects: Bau der Woche
raeber_frenzel_betonelement_frei
Statisches Gleichgewicht: Betonstruktur im Rohbau
raeber_frenzel_haus_in_riehen_front
Eine horizontale Schichtung: Der Holzbau liegt auf zwei Betonscheiben auf
raeber_frenzel_feuerstelle_seitlich_esszimmer_nach_wohnzimmer
Feuerstelle zwischen Wohn- und Essraum
raeber_pool_sicht_von_eingang_aus
Die abgetreppten Aussenflächen aus Beton folgen dem gewachsenen Terrain und umfassen den Pool
raeber_frenzel_betonlampenstelle_esszimmer
raeber_frenzel_feuerstelle_seitlich_frontal_aus_wohnzimmer
10_eingangsbereich_holztreppenkern
Abtreppung und Enfilade als Raumsystem
11_og_treppenaufgang_sicht_gemeinschaftsbereich
Die privaten Räume im Obergeschoss als Holzbau
12_og_durchblick_elternzimmer_enfillade
raeber_ansicht_hinten
raeber_grundriss_ansichten_haus_in_riehen_og
1. Preis beim Wohnhaus Stettbacherrain ZH
stettbacher_lukasraeber_1
BUK ETH Zürich Gastkritiker 04.07.2023
cover-kD
Baugrube Schule BoTa Dürnten
lukas_raeber_bota_top_back_0
Lecture Lukas Raeber at Lokremise St.Gallen
lukasraeber_lokremise_stgallen
Robbert Barry installation at Drahtzugstrasse Basel
beat_raeber_lukas_raeber_robert_barry
Interview im UMBAU & RENOVIEREN Magazin
umbaurenvoieren_lukasraeber_0
Interview im MODULØR Magazin
modulor_lukas_raeber_1
Publikation Efringer im Hochparterre
lukasraeber_hochparterre_ansichtssache_4_0
Publikation Efringer im Modulor Magazin
overwiew_modulor_lukasraeber_0
Publikation Verkehrsgarten im Monocle Magazin
monocle_lukasraeber_bk
Architekturdialoge - Hier und jetzt
flyer_
Einweihung Verkehrsgarten Basel
verkehrsgarten_einweihung.JPG
Einweihungsfest Mehrfamilienhaus Efringerstrasse
efringer_einweihung.JPG
2. Preis für das Schulzentrum Unterlang in Ruggell, Liechtenstein
lukasraeber_ruggell_2_rang_hof_1_0
2. Preis für das Schulhaus Walenbach in Wetzikon ZH
lukasraeber_news_2_prize
1.Preis für die Schulanlage Kappeli SG
lukasraeber_estradareichen_Schule_0
3. Preis für das Jugend- und Veranstaltungshaus Allmend
lukasraeber_uitikon_veranstaltung_aussen_1
2. Preis für das Schulhaus Mühleberg in Vaduz, Liechtenstein
lukasraeber_vaduz_2_preis
Studienauftrag Mehrzweck- und Sporthalle Steffisburg
raeber_zumthor_news_1
Veranstaltungsgebäude Kuppel
kuppel_entrance_lukasraeber
2. Preis für unseren Beitrag bei der Heilpädagogischen Schule in Rümelbach ZH!
estradareichen_raeber_hps_ruemelbach_schulhof_news
Projekt Josef - Baueingabe
lukas_raeber_josef_gallery_exhibition
1. Preis beim Schulcampus Bogenacker-Tannenbühl in Dürnten ZH
lukasraeber_schule_duernten_aussen_news_1_preis_0
Haus in Riehen - Frontale Ansicht
lukasraeber_riehen_0
Installation in Aserbaidschan "The­ater of Com­bus­tion" fertigestellt
lukasraeber_michaelhirschbichler_combustion
Haus in Riehen - Struktur im Gleichgewicht
lukasraeber_eik_frenzel_riehen_square
Jan Paul Evers bespielt die Brandwand des Projektes Drahtzug
lukasraeber_brandwand_jan_paul_evers_LR_1
Ausflug in die Moderne
lukasraeber_norway_2
Büroreise Norwegen
lukasraeber_norway
Büroreise Stuttgart
lukasraeber_stuttgart_2
Haus in Riehen
lukasraeber_riehen_1
3.Preis für das Schulhaus Limmattal!
lukasraeber_limmattal_aussen_news
Projekt Brombacherstrasse
lukasraeber_brombacher
Projekt Drahtzugstrasse fertiggestellt
07_lukasraeber_drahtzug
3.Preis für das Schulhaus Limmattal!
Foto%2008.04.17%2C%2014%2004%2034
House in Riehen
House in Riehen
raeber_frenzel_betonelement_frei
Statisches Gleichgewicht: Betonstruktur im Rohbau
raeber_frenzel_haus_in_riehen_front
Eine horizontale Schichtung: Der Holzbau liegt auf zwei Betonscheiben auf
raeber_frenzel_feuerstelle_seitlich_esszimmer_nach_wohnzimmer
Feuerstelle zwischen Wohn- und Essraum
raeber_pool_sicht_von_eingang_aus
Die abgetreppten Aussenflächen aus Beton folgen dem gewachsenen Terrain und umfassen den Pool
raeber_frenzel_betonlampenstelle_esszimmer
raeber_frenzel_feuerstelle_seitlich_frontal_aus_wohnzimmer
10_eingangsbereich_holztreppenkern
Abtreppung und Enfilade als Raumsystem
11_og_treppenaufgang_sicht_gemeinschaftsbereich
Die privaten Räume im Obergeschoss als Holzbau
12_og_durchblick_elternzimmer_enfillade
raeber_ansicht_hinten
raeber_grundriss_ansichten_haus_in_riehen_og
Steffisburg
raeber_zumthor_haupteingang_0
Die Kultur- und Sporträume werden unter einem gemeinsamen Dach vereint
Froburg
lukasraeber_frob_hanging_furniture
Neue Wohnung - alter Dachstock
lukasraeber_frob_dining
Vaduz
200709_lukasraeber_vaduz_aussen_0
The new structure links the two existing schools and creates a central meeting point
School Bota
bota_aussen_l
Der Neubau bildet das Bindeglied des zusammenhängenden Schulcampus