Lukas Raeber
back
Brombacher
Restrained Roof
Description

The starting point for the design was an apartment building in Kleinbasel from the turn of the 20th century. In the context of neighborhood gentrification and reduced traffic through the Horburg Tunnel, the design intent was to renovate and vertically extend the existing building. The apartment units on the five lower floors have been carefully restored to their original character and the existing attic space has been expanded and converted into an additional apartment.

The roof extension has been constructed using prefabricated wood elements. The upper floor of the two-story rooftop apartment has been inserted between two sidewalls that span 9 meters from the firewall of one neighboring house to the other, forming a bridge-like element that serves a key structural role. They allow for an open, column-free floor plan and support the roof like two oversized center purlins. A narrow, longitudinally oriented staircase with closely spaced vertical slats connects the two levels. On the upper level, conceived as a house within a house, is a bedroom. Directly below are the main living area, kitchen, bathroom, and an enclosed room. The design of the structure and the useable surface area on the second floor allow for the ceiling of the living area to extend on both sides to the upper level. Penetrating the sidewalls and containing built-in components for books, the windows emanate a reinforcing quality. The chrome window reveals reflect a high degree of light, contrasting with the darkly varnished structural spruce wood construction, light oak wood parquet flooring, and white plaster finish of the ceiling and firewalls. What emerges is juxtaposition between refined and rough, streamlined and comfortable.

Project Data

Architecture

  • Lukas Raeber, Patrick Reuter

Constultant

  • Hürzeler Holzbau: Roland Hürzeler

Key Figures

  • Site: Klein-Basel, Basel
  • Floor area: 144 m2
  • Volume: 356 m3
Publications + Awards
  • Architekturpreis der beste Umbau, Archithema Verlag, 2016, ISBN 978-3-9524627-0-6
  • Fachzeitschrift Gebäudehülle Schweiz, Ausgabe April 2016
  • Magazin Umbau + Renovieren, Ausgabe Januar 2016
lukasraeber_brombacherstrasse_feuerstelle_hr
Wohnraum mit hängender Feuerstelle
lukasraeber_brombacherstrasse_feuerstelle_og_hr
Schlafzimmer im oberen Stockwerk mit sichtbarem Konstruktionsholz
lukasraeber_brombacherstrasse_lamellen
lukasraeber_brombacherstrasse_kueche
lukasraeber_brombacherstrasse_aufbau_2
lukasraeber_brombacherstrasse_aufbau_4_1
Brombacher
Brombacher
lukasraeber_brombacherstrasse_feuerstelle_hr
Wohnraum mit hängender Feuerstelle
lukasraeber_brombacherstrasse_feuerstelle_og_hr
Schlafzimmer im oberen Stockwerk mit sichtbarem Konstruktionsholz
lukasraeber_brombacherstrasse_lamellen
lukasraeber_brombacherstrasse_kueche
lukasraeber_brombacherstrasse_aufbau_2
lukasraeber_brombacherstrasse_aufbau_4_1
Lokale Bastion
lukasraeber_master_thesis_socialhousing
Durch gezielte Interventionen an fünf verschiedenen Standpunkten wird versucht, die lokale Identität und Funktonsfähigkeit des Quartiers zu verstärken
Limmattal
lukasraeber_limmattal
Zwei neue Gebäude fassen den südlichen Pausenplatz und komplettieren den Schulcampus
Rueti
lukasraeber_rueti_eingang
Mit dem vorgeschlagenen Baukörper als „Kopfbau“ wird die Struktur des Campus komplettiert und ausgewogen.
Froburg
lukasraeber_frob_hanging_furniture
Neue Wohnung - alter Dachstock
lukasraeber_frob_dining