Lukas Raeber
back
House in Riehen
Strucutral contradictions
Description

Glass, concrete, wood, and metal serve as the basis for drawing rich associations between space, structure, material, and location. What emerges is a house distinguished by contrasting interplays between heavy and light, load and support.

Context, body and surface
The horizontal building structure is thoughtfully embedded into the contours of the hillside; the transition from the interior to the exterior is seamless and fluid. The narrow retaining walls bordering the residence and the enveloping yard give shape to a courtyard setting and preserve the palpable feel of the sloping terrain. A set of steps delineates the spatial flow of the interiors from entryway to the living, dining, and kitchen areas, picking up on the character of the descending outdoor terrain. The floor, fireplace, and two exterior load-bearing shear walls are made of concrete. A homogeneous structure, seemingly cast in one piece, encases the living room and serves as the foundation to the overlying wood construction.
A solid wood construction consisting of four exterior sheer walls and two transverse walls forms the structure of the overlying story, where the bedrooms are located. The wood construction is left exposed to the interior, while glass and metal surfaces form a weather barrier on the exterior.

Structured equilibrium
The wood structure rests on two vertical concrete shear walls, cantilevering to the front and back. It is stabilized by way of cross-bracing steel tension bars on the east- and west-facing windows that hold the two wooden shear walls together. The ceiling on the ground floor is hung front to back by way of tension rods attached to the two transverse steel roof beams.

Two construction methods depending on one another
The concrete construction on the ground level and the wood construction on the upper level interlock at two key junctions: the transverse concrete wall balanced over the fireplace forms the rear wall of the upstairs master bedroom and concrete bathtub; on the opposite side by the staircase, the wood construction runs through to the ground level. Two differing construction methods join in mutual dependency. What emerges is a static balancing act that unleashes an energetic, expansive sense of space and engenders an architectural language rich in associations.

Project Data

Architecture

  • Lukas Raeber, Patrick Reuter

Consultants

  • WMM Ingenieure: Gilbert Santini + Andreas Bayer
  • Hürzeler Holzbau: Roland Hürzeler
  • Huber Straub AG: Beni Wasmer + Robert Schnetzer
  • Beat Joss
  • Schneider Gartenbau
  • Fotos: Eik Frenzel

Key Figures

  • Site: Riehen, Basel
  • Type of use: Residence
  • Year: 2014-2016
  • Floor area: 345 m2
  • Volume: 1`150 m3
Awards + Publications
  • Arc Award – Swiss Architecture Award: Der Erste Bau: Gold/1st Prize
  • Best Architects 17: Gold Award
  • Das Beste Einfamilienhaus 2018: Nomination
  • Auszeichnung Häuser des Jahres 2017: Anerkennung
  • The Architectural Review Emerging Architecture Award: Finalist
  • Swiss Architects: Bau der Woche
raeber_frenzel_betonelement_frei
Statisches Gleichgewicht: Betonstruktur im Rohbau
raeber_frenzel_haus_in_riehen_front
Eine horizontale Schichtung: Der Holzbau liegt auf zwei Betonscheiben auf
raeber_frenzel_feuerstelle_seitlich_esszimmer_nach_wohnzimmer
Feuerstelle zwischen Wohn- und Essraum
raeber_pool_sicht_von_eingang_aus
Die abgetreppten Aussenflächen aus Beton folgen dem gewachsenen Terrain und umfassen den Pool
raeber_frenzel_betonlampenstelle_esszimmer
raeber_frenzel_feuerstelle_seitlich_frontal_aus_wohnzimmer
10_eingangsbereich_holztreppenkern
Abtreppung und Enfilade als Raumsystem
11_og_treppenaufgang_sicht_gemeinschaftsbereich
Die privaten Räume im Obergeschoss als Holzbau
12_og_durchblick_elternzimmer_enfillade
raeber_ansicht_hinten
raeber_grundriss_ansichten_haus_in_riehen_og