Lukas Raeber
back
Vaduz
A connecting School: Competition 2. Prize
Description

The new building for the Mühleholz school complex in Liechtenstein is an extension of the existing structures and serves as a central meeting point. It is intentionally conceived as a connecting element between the two existing school buildings (college-preparatory and comprehensive), unifying their separate spaces in a single clear volume. A new wing is added to each school, and these are tied together spatially by an open loggia. Positioned to the south of the existing facilities, the proposed structure forms a link which completes the complex. This “crossbar” forms the edge of the campus on the Rhine side and, together with the other school buildings, encloses the large open space between the schools to create a shared schoolyard

The three-story addition is designed as an “infrastructure building” that efficiently provides both schools with the spaces they need while also integratively connecting them with one another by means of a shared learning corridor, or “rue intérieure.”

The building’s external appearance is of an open, airy, grid-based wood structure. The furring on the wooden facade introduces a finer scale and lends the facade a strong impression of depth, enhancing its dimensionality through the play of light and shadow. The static interior structure is clearly legible, and the posts and beams are made of color-coated steel. The wall spaces are filled in with wood panels, with the grain of this natural structural material remaining visible. This lightweight, mortarless building method makes for efficient, economical construction. Wood products are used in the classrooms as well, creating a bright and friendly atmosphere. The floors of the interior spaces are made of a durable, polished cement flooring material

Project Data

Team:

  • Architecture: Lukas Raeber Architekten: Jessica Cabrera, Flavio Thommen, Lukas Raeber
  • Landscape architecture: Andreas Geser Landschaftsarchitekten AG: Andreas Geser, Marco Aspes
  • Construction management: Winnewisser Baumanagement GmbH
  • Structural engineer: Schnetzer Puskas Ingenieure AG: Giotto Messi
  • HVAC: Bogenschütz AG Gebäudetechnik: Dragan Simic, Thomas Laube
  • Fire protection: Zostera Brandschutzplanung GmbH: Matthias Schäpper
  • Traffic planning: Rapp Infra AG Verkehrsplanung: Laurent Reinau

Key Figures:

  • Project year: Competition 2020, 2.Prize
  • Site: Schaan/Vaduz, Liechtenstein
  • Client: Land Liechtenstein vertreten durch die Regierung des Fürstentums Liechtenstein
  • Use: School
  • Floor area / volume: Fläche 1`960 m2, Volumen 5`050m3
200709_lukasraeber_vaduz_aussen_0
The new structure links the two existing schools and creates a central meeting point
200709_lukasraeber_vaduz_mediathek
The “rue intérieure” that borders the shared schoolyard offers common spaces on all three levels, with a variety of areas for instruction and free time.
umgebung_lukasraeber_geser_web_0
1.Preis für die Schulanlage Kappeli SG
lukasraeber_estradareichen_Schule_0
3. Preis für das Jugend- und Veranstaltungshaus Allmend
lukasraeber_uitikon_veranstaltung_aussen_1
2. Preis für das Schulhaus Mühleberg in Vaduz, Liechtenstein
lukasraeber_vaduz_2_preis
Studienauftrag Mehrzweck- und Sporthalle Steffisburg
raeber_zumthor_news_1
Veranstaltungsgebäude Kuppel
kuppel_entrance_lukasraeber
2. Preis für unseren Beitrag bei der Heilpädagogischen Schule in Rümelbach ZH!
estradareichen_raeber_hps_ruemelbach_schulhof_news
Projekt Josef - Baueingabe
lukas_raeber_josef_gallery_exhibition
1. Preis beim Schulcampus Bogenacker-Tannenbühl in Dürnten ZH
lukasraeber_schule_duernten_aussen_news_1_preis_0
Haus in Riehen - Frontale Ansicht
lukasraeber_riehen_0
Installation in Aserbaidschan "The­ater of Com­bus­tion" fertigestellt
lukasraeber_michaelhirschbichler_combustion
Haus in Riehen - Struktur im Gleichgewicht
lukasraeber_eik_frenzel_riehen_square
Jan Paul Evers bespielt die Brandwand des Projektes Drahtzug
lukasraeber_brandwand_jan_paul_evers_LR_1
Ausflug in die Moderne
lukasraeber_norway_2
Büroreise Norwegen
lukasraeber_norway
Büroreise Stuttgart
lukasraeber_stuttgart_2
Haus in Riehen
lukasraeber_riehen_1
3.Preis für das Schulhaus Limmattal!
lukasraeber_limmattal_aussen_news
Projekt Brombacherstrasse
lukasraeber_brombacher
Projekt Drahtzugstrasse fertiggestellt
07_lukasraeber_drahtzug
3.Preis für das Schulhaus Limmattal!
Foto%2008.04.17%2C%2014%2004%2034
Vaduz
Vaduz
200709_lukasraeber_vaduz_aussen_0
The new structure links the two existing schools and creates a central meeting point
200709_lukasraeber_vaduz_mediathek
The “rue intérieure” that borders the shared schoolyard offers common spaces on all three levels, with a variety of areas for instruction and free time.
umgebung_lukasraeber_geser_web_0
Ruemelbach
estradareichen_raeber_hps_ruemelbach_schulhof
Der neue Schulplatz ist zentraler Ort des Austausches
Steffisburg
raeber_zumthor_haupteingang_0
Die Kultur- und Sporträume werden unter einem gemeinsamen Dach vereint
Kuppel
kuppel_openeable_lukasreaber
Der öffenbare Konzertsaal der Neuen Kuppel ist polyvalent Nutzbar
Josef
lukas_raeber_josef_stairwell
Als verbindendes Element zwischen Bestand und unterirdischem Neubau wird im Innern ein Erschliessungsvolumen eingefügt.
School Bota
lukasraeber_schule_duernten_aussen
Der Neubau bildet das Bindeglied des zusammenhängenden Schulcampus