Lukas Raeber
back
Sissach
Two Antagonists
Description

Two houses on the northern edge of the Sissach agglomeration are conceived of as twin buildings that mirror each other. Both are realised in solid-wall construction. Externally, all the key building elements appear as exposed concrete and ceiling-height glazing with revealed wooden framing. One closed concrete side of the building houses the staircase. This side forms the building’s spine and provides privacy from the neighbouring house. The three remaining facades are designed in a largely open and transparent way and are organised dynamically around an intimate inner courtyard, which includes the garden.

The courtyard is visible from all levels and creates lively connections between the spaces. At the same time this facilitates independent use of the rooms by individual residents.

The building levels are divided by function. The foundation level allows space for a double garage as well as a cellar and fitness room. The ground storey is a private sleeping level with an ideal bedroom arrangement for families with children. The upper storey is designed as a living space with the terrace to the front. On the roof is an additional terrace offering a view over the surrounding green spaces and forest.

Project Data

Architecture

  • Lukas Raeber, Patrick Reuter
lukas_raeber_sissach_duo%2C
lukas_raeber_sissach_aussen%2C
lukas_raeber_sissach_schlafzimmer
Sissach
Sissach
lukas_raeber_sissach_duo%2C
lukas_raeber_sissach_aussen%2C
lukas_raeber_sissach_schlafzimmer
Landhof
lukas_raeber_landhof_ext
Der Modulare Holzbau ist als aneigenbare Struktur für die Quartierbewohner entworfen
Lokale Bastion
lukasraeber_master_thesis_socialhousing
Durch gezielte Interventionen an fünf verschiedenen Standpunkten wird versucht, die lokale Identität und Funktonsfähigkeit des Quartiers zu verstärken
Rueti
lukasraeber_rueti_eingang
Mit dem vorgeschlagenen Baukörper als „Kopfbau“ wird die Struktur des Campus komplettiert und ausgewogen.