Lukas Raeber
back
Schulcampus Bota
Punktchen and Anton: Studienauftrag selektiv 1.Price
Description

A Neighbourhood School Campus

For the Schulhaus Dürnten (Dürnten School Campus) several plots had to be enhanced and developed into a single cohesive school containing three kindergarten units and ten school classes. With the ‘Pünktchen and Anton’ strategy, named after author Erik Kästner’s inseparable friends, we propose adding the elements missing from a cohesive school ground. In the process the existing, established structure will be consolidated, and its spaces and functions simplified.

Today the school site encompasses two primary school buildings and several smaller buildings that are to be lightly renovated and thus brought in line with contemporary requirements. These include the northern Bogenacker site, the Tannenbühl site to the south and an as-yet-unnamed middle section, which has to date been used by other parties. Through our intervention a cohesive school campus emerges which is now composed of three locations. Additionally, in keeping with the client’s desire for integration, each location now consists of a primary school and a kindergarten. Thus a ‘Pünktchen and Anton’ come into being in each location. Established building rhythms and volumetric integration within the neighbourhood are retained in the new volumes, while the important historic functions of the buildings for the community are still emphasised. As with the newly created kindergarten Tannenbühl to the south, the new school building at the centre will be one of its time, thus contributing to the variety of and complementing the other buildings in the neighbourhood. Both new buildings might, additionally, be extended at a later time, with sustainability issues being kept in mind.

While the two new buildings on the school campus also create a ‘Pünktchen and Anton’ pair, they are in fact two complementary volumes with a common appearance. Both the architectural language and choice of materials for these new buildings are airy and light. The supporting structure in prefabricated wooden elements differs decisively from the existing buildings. Horizontal wooden elements create bands wrapped around the exterior. They generate a light, peaceful impression. Shade from the sun is provided by fabric awnings. In the central Turnerstrasse school the common areas are maintained in exposed concrete; in contrast, the wooden construction becomes apparent in the classrooms. Wooden construction methods are also employed in the kindergarten and are visible in its interior. In both new buildings the tangible materials and accessible surfaces have been created in wood, producing multifaceted spaces and a warm atmosphere.

Project Data

Team:

  • Architecture: Lukas Raeber, Luisa Overath, Cyrill Kaderli
  • Landscape architecture: Bryum Landschaftsarchitektur
  • Consultants: Wirz & Partner Baumanagement, 3-Plan Haustechnik, Schnetzer Puskas Ingenieure, Rapp Infra Brandschutz & Verkehr

Key Figures:

  • Site: Tann ZH
  • Client: Liegenschaftenabteilung Gemeinde Dürnten
  • Type of use: School
  • Project year: Studienauftrag im selektiven Verfahren 1.Preis/1.Rang. Bearbeitung 2018-2024
  • Floor area: 3`500 m2
  • Volumen: 13`340 m3
Publications
lukasraeber_schule_duernten_cont_web
Der Neubau bildet das Bindeglied des zusammenhängenden Schulcampus
lukaraeber_bota_erschliessung_web
Der zentrale Erschliessungsbereich in der neuen Schule mit Lernlandschaft und Bibliothek
lukasraeber_schule_bota_prinzipien_web