Lukas Raeber
back
Museum of Nature
Description

The project is distinguished by a horizontal, U-shaped structure with a flat, delicate shell which blends almost seamlessly into its surroundings. The colours of the garden shimmer lightly on the glassy façade and are crisply reflected through openings. The museum, on the border between nature and the city, is a glazed pavilion within a large park open to the public for rest and recreation. From the street the museum building is elevated on its stone plinth, thus marking the border between the garden and the road. At the same time the building’s base bridges the height difference between building access on the street side and the park, and inconspicuously accommodates the exhibition spaces, which are all naturally illuminated via generous light wells. The volumetric approach has made it possible to create a three-storey building that fits well into its urban context while also allowing the garden to penetrate deep inside the building.

The building features practical room sizes and is naturally and unproblematically lit from all sides. The exterior space is densely planted. Distinguished from the street, the garden is raised slightly and surrounded by cherry trees.

The exterior surfaces are close to the building and thus interact with the museum and the garden. This means that the duck and research pond as well as aviary are both elements of the exterior space and linked to the building through their proximity and structural connection.

Project Data

Architecture

  • Lukas Raeber, Patrick Reuter

Key Figures

  • Site: St.Fiden, St. Gallen
  • Client: Hochbauamt St. Gallen
  • Type uf use: Museum
  • Volume: 26500m3
  • Floor area: 2600m2
raeber_st_gallen_aussen_museum_1
Das Museum, an der Grenze zwischen Natur und Stadt, ist ein gläserner Pavillon und Teil des grossen Gartens.
raeber_st_gallen_innen_museum_2
Die Ausstellungsräume werden alles von grosszügigen Lichthöfen natürlich belichtet.