Lukas Raeber
back
Landhof
Wooden Pavillon
Description

The community meeting point building project is based on a basic wooden structure that is as simple as it is logical. The choice of a wooden structure in Basel creates a clear break with the neighbouring large-scale steel exhibition centre buildings, blending easily into the surroundings of the Landhof, a green oasis in the city.

The new building is a narrow, elongated volume, a rudimentary and accessible structure that responds playfully and atmospherically to the location and its users. The building is a system which the users can adjust, consisting of a fixed structure of load-bearing elements and mobile fields between them. Through moving individual parts, the structure is continually transforming in relation to the time of day, season and weather conditions. The moveable wall elements can also be placed in different positions in accordance with requirements for exchange, change or intimacy. Through this the form evolves and is continually responding to its surroundings.

Project Data

Architecture

  • Lukas Raeber, Patrick Reuter

Collaboration

  • Westpol Landschaftsarchitektur

Key Figures

  • Site: Landhof Areal, Basel
  • Client: Hochbauamt + Stadtgärtnerei Basel-Stadt
  • Type of use: Cultural Pavillon
  • Floor area: 550 m2
  • Volume: 1`650 m3
lukas_raeber_landhof_ext
Der Modulare Holzbau ist als aneigenbare Struktur für die Quartierbewohner entworfen
lukas_raeber_landhof_culture
Frei bespielbare Gemeinschaftsfläche
lukas_raeber_landhof_werkstatt
Landhof
Landhof
lukas_raeber_landhof_ext
Der Modulare Holzbau ist als aneigenbare Struktur für die Quartierbewohner entworfen
lukas_raeber_landhof_culture
Frei bespielbare Gemeinschaftsfläche
lukas_raeber_landhof_werkstatt
Hoernli
lukasraeber_hoernli_abdankungshalle_aussen
Ein überdachter Platz bildet die Ankunftssituation
House in Riehen
raeber_frenzel_haus_in_riehen_front
Eine horizontale Schichtung: Der Holzbau liegt auf zwei Betonscheiben auf
Technical College Bern
bfh_lukasraeber_caesarzumthor_aussen_light_1
Die Campuslaube ist das verbindende Element auf dem neuen Standort der Fachhochschule Bern
Schulcampus Bota
lukasraeber_schule_duernten_cont_web
Der Neubau bildet das Bindeglied des zusammenhängenden Schulcampus