Lukas Raeber
back
Josef
Sunken Exhibition Space
Description

Close to Zurich’s central station the underground extension to an 1898 building is carefully embedded in a lively courtyard.

A generous room in the existing building sounds the prelude to a sequence of spaces. The entry point is through the courtyard. An internal opening links the existing structure and the new underground one. This stairwell, which offers a blank canvas for a variety of uses, leads down into the soberly finished basement space. This connecting staircase is realised in raw concrete; each intermediate landing leads to a wooden niche. The niches each fulfil a distinct purpose, such as providing a reading area or a small kitchen. Contrasting materialisation contributes to the spatial ambiance.

The exhibition space below ground is designed in robust concrete and possesses simple formality. Its size is determined purely by its function and the conditions set by planning regulations; the resulting height and breadth are thus a given of the place. The room is illuminated evenly from above with an inner lightwell in addition. This lightwell forms a key element of the space, including a goods lift that defines its character; as an accessible sunken courtyard, this can equally be employed as an extension of the exhibition space.

lukas_raeber_josef_stairwell
Als verbindendes Element zwischen Bestand und unterirdischem Neubau wird im Innern ein Erschliessungsvolumen eingefügt.
lukas_raeber_josef_gallery_exhibition
Der Innenhof bildet ein zentrales Element mit dem identitätsstiftenden Warenlift.
lukas_raeber_josef_gallery_elevator
lukas_raeber_josef_gallery_plan_2_1
Der unterirdische Anbau an ein Gebäude aus dem Jahre 1898 bettet sich sorgsam in den belebten Hinterhof in der Nähe des Zürcher Hauptbahnhofs ein.
Josef
Josef
lukas_raeber_josef_stairwell
Als verbindendes Element zwischen Bestand und unterirdischem Neubau wird im Innern ein Erschliessungsvolumen eingefügt.
lukas_raeber_josef_gallery_exhibition
Der Innenhof bildet ein zentrales Element mit dem identitätsstiftenden Warenlift.
lukas_raeber_josef_gallery_elevator
lukas_raeber_josef_gallery_plan_2_1
Der unterirdische Anbau an ein Gebäude aus dem Jahre 1898 bettet sich sorgsam in den belebten Hinterhof in der Nähe des Zürcher Hauptbahnhofs ein.
Hardau
lukasraeber_hardau_gemeinschaftsplatz
Die Volumen gruppieren sich um einen zentralen Freiraum. Dieser ist gleichermassen Aufenthalts-, Erschliessungs- und Begegnungsort.
Lokale Bastion
lukasraeber_master_thesis_socialhousing
Durch gezielte Interventionen an fünf verschiedenen Standpunkten wird versucht, die lokale Identität und Funktonsfähigkeit des Quartiers zu verstärken
House in Riehen
raeber_frenzel_haus_in_riehen_front
Eine horizontale Schichtung: Der Holzbau liegt auf zwei Betonscheiben auf