Lukas Raeber
back
Ruemelbach
A new building for the theraputive pedagogy school: Competition 2.Prize
Description

The Rumelbach school facility is formally continued through the new building for the Heilpädagogische Schule (HPS), completing the campus with the new, independent school unit. As a long, thin building volume with different heights, it creates, together with the existing school block, a well-proportioned intermediate space linking with the primary school’s exterior spaces, in which children from both schools will be able to meet and mix.

The new building is composed of three volumes that are brought together under an inviting projecting roof. To the north, the starting point is a single-storey, extended section which contains the childcare and multi-purpose spaces. Located in front of this section, and thus alongside the playground, is a generous overhanging roof. It invites children into the northern section of the site and draws them along the façade to the main entrance of the new three-storey building with classrooms and counselling spaces. The individual storeys are linked by a communication channel connected to the courtyard with staircase and lift systems. As the hinge of the building cluster this comes into contact with both usage areas and appears as an additional volume. While the individual building sections are clearly defined, they nonetheless come together as one entity and enter into sensitive dialogue with the pre-existing buildings.

Project Data

Team:

  • Architecture: Lukas Raeber and Estrada Reichen Architects: Christoph Reichen, Nicole Wallimann, Flavio Thommen, Lukas Raeber
  • Landscape architecture: Usus Landschaftsarchitektur
  • Specialists: Valke GmbH Baumanagment, Schnetzer Puskas Ingenieure AG, 3-Plan Haustechnik AG, Zostera Brandschutzplanung GmbH

Key Figures:

  • Project year: invited competition 2.Prize 2019
  • Site: School of Rümelbach, ZH
  • Client: Elementary School Rümlang
  • Use: Theraputive pedagogy school
  • Floor area: 2`270 m2
  • Volume: 8`993 m3
estradareichen_raeber_hps_ruemelbach_schulhof
Der neue Schulplatz ist zentraler Ort des Austausches
estradareichen_raeber_hps_ruemelbach_innen
Der Lichthof ermöglicht spannende Sichtbezüge innerhalb des neuen Hauses
estradareichen_raeber_situation
Das neue Schulhaus fasst zusammen mit dem Bestand abwechselungsreiche Aussenräume
3. Preis für das Jugend- und Veranstaltungshaus Allmend
lukasraeber_uitikon_veranstaltung_aussen_1
2. Preis für das Schulhaus Mühleberg in Vaduz, Liechtenstein
lukasraeber_vaduz_2_preis
Studienauftrag Mehrzweck- und Sporthalle Steffisburg
raeber_zumthor_news_1
Veranstaltungsgebäude Kuppel
kuppel_entrance_lukasraeber
2. Preis für unseren Beitrag bei der Heilpädagogischen Schule in Rümelbach ZH!
estradareichen_raeber_hps_ruemelbach_schulhof_news
Projekt Josef - Baueingabe
lukas_raeber_josef_gallery_exhibition
1. Preis beim Schulcampus Bogenacker-Tannenbühl in Dürnten ZH
lukasraeber_schule_duernten_aussen_news_1_preis_0
Haus in Riehen - Frontale Ansicht
lukasraeber_riehen_0
Installation in Aserbaidschan "The­ater of Com­bus­tion" fertigestellt
lukasraeber_michaelhirschbichler_combustion
Haus in Riehen - Struktur im Gleichgewicht
lukasraeber_eik_frenzel_riehen_square
Jan Paul Evers bespielt die Brandwand des Projektes Drahtzug
lukasraeber_brandwand_jan_paul_evers_LR_1
Ausflug in die Moderne
lukasraeber_norway_2
Büroreise Norwegen
lukasraeber_norway
Büroreise Stuttgart
lukasraeber_stuttgart_2
Haus in Riehen
lukasraeber_riehen_1
3.Preis für das Schulhaus Limmattal!
lukasraeber_limmattal_aussen_news
Projekt Brombacherstrasse
lukasraeber_brombacher
Projekt Drahtzugstrasse fertiggestellt
07_lukasraeber_drahtzug
3.Preis für das Schulhaus Limmattal!
Foto%2008.04.17%2C%2014%2004%2034
Ruemelbach
Ruemelbach
estradareichen_raeber_hps_ruemelbach_schulhof
Der neue Schulplatz ist zentraler Ort des Austausches
estradareichen_raeber_hps_ruemelbach_innen
Der Lichthof ermöglicht spannende Sichtbezüge innerhalb des neuen Hauses
estradareichen_raeber_situation
Das neue Schulhaus fasst zusammen mit dem Bestand abwechselungsreiche Aussenräume
Altendorf
lukasraeber_altendorf_aussenbild
Das Piano Nobile des neuen Schulhauses ist zentraler Ort des Austausches
Silvretta
unia_lukasraeber_aussen
The loggia provides spatial and social connection
Kuppel
kuppel_openeable_lukasreaber
Der öffenbare Konzertsaal der Neuen Kuppel ist polyvalent Nutzbar
Vaduz
200709_lukasraeber_vaduz_aussen_0
The new structure links the two existing schools and creates a central meeting point